A víz világnapja - március 22.

Az emberiségnek rengeteg teendője volt, van és lesz is a vízzel kapcsolatban. Máig megoldatlan probléma, hogy milliók számára a biztonságos ivóvíz még ma sem elérhető. Így nekünk, akik ezt a kincset kissé könnyelműen és korlátlanul élvezhetjük, fontos feladatunk lenne átgondolni, hogy milyen lépéseket tehetnénk a saját fogyasztásunk optimalizálása érdekében.
Könyvtárunk online kvízzel és az előtérben egy, a ''Szennyvizek? Tiszta vizet!" mottót hirdető kiállítással is készült a víz világnapja alkalmából. A témában a 4. emeleti szabadpolcos anyag mellett, a SCI-eszta polc gyűjteményéből is lehet válogatni környezetvédelemmel, környezeti neveléssel kapcsolatos olvasmányokat.

Arany 200

200 évvel ezelőtt ezen a napon - 1817. március 2-án - született Nagyszalontán Arany János.
Ha az Ezeregyéjszaka dzsinnjei egy nap felkapnák Magyarországot, és elvinnék távolabbi egekbe, úgyhogy a helyén nem maradna semmi más, csak Arany János tizenkét kötete, ezekből a mágikus könyvekből maradék nélkül ki lehetne olvasni a magyarság iedoszát. Minden szál hozzá vezetett, és minden szál tőle vezet, a magyar szellemi életnek ő a sugárzási pontja.” (Szerb Antal)

A játékok lezárultak. Minden szerencsést emailben értesítettünk. A kvíz nyertesei: Gajdács Anita, Nagy Arnold, Vámos Márton.

Gratulálunk és mindenkinek köszönjük, hogy velünk játszott!

 

2 éves a Szieszta-polc

Két évvel ezelőtt, a mai napon indult útjára a Szieszta-polc, ahol jól hozzáférhető helyen (I. emeleti olvasóterem) olyan könyveket gyűjtünk, amiket egy-egy vizsga után, egy hazabuszozás közben, orvosnál várva, csak úgy, jókedvükben szívesen olvasnának hallgatóink és oktatóink. Ebben a hónapban kistestvért is kap: a tudományos-ismeretterjesztő irodalomból a IV. emeleten.
Sikere olvasóinknak köszönhető, ezért ebből az alkalomból számos meglepetéssel várunk mindenkit: kvízjátékkal, keresztrejtvénnyel, új könyvekkel a polcon,  lufikkal és cukorkával.
A szerelmesek napján pedig újra "Vakrandi egy könyvvel" programunkkal várjuk minden romantikára vágyó látogatónkat.
Kvízjátékunk nyertesei: Henn Zsófi, Keresztes Eszter, Vesely Kinga.
Keresztrejtvény: Szűcs Dzsenifer.
Gratulálunk nekik, és köszönjük mindenkinek a játékot!

Karácsonyi kvízjátékunk

„A karácsony úgy érkezik meg minden esztendőben, mint maga a decemberi hónap, havával és téli gondjaival, költészetével. Akár a telet, mintha az ünnepeket is elegendő volna rábíznunk a csillagok járására, hogy a nagy égi mechanizmus engedelmesen, évről évre meghozza számunkra. De ez nem így van. Az ünnep nem csak „ránk köszönt”, az ünnepet ki is kell érdemelnünk." (Pilinszky János)
Hangolódjunk együtt az ünnepekre!
Ez alkalomból 5 nyertest sorsolunk, akik közül négyen könyvet választhatnak, egy valaki pedig megnyeri különdíjunkat!
A kvíz kitölthető: december 21-én, szerdán 22.00 óráig. Eredményhirdetés: december 22-én, csütörtökön lesz. A nyerteseket e-mailben értesítjük, a nevüket tartalmazó listát a földszinti paravánra kifüggesztjük.

Novemberi születésnapi játékunk

A Könyvtárunknak is otthont adó József Attila Tanulmányi és Információs Központ 12. születésnapja alkalmából ünnepeljünk együtt novemberi kvízjátékunkkal, és nézzük meg mennyire ismered az egyetem könyvtárát, azaz minket...
Játssz velünk és válassz könyvet magadnak!
A játék lezárult. Nyerteseink: Béres Gergő, Molnár András, Nagy Katinka Flóra.
Gratulálunk nekik, és köszönjük a sok-sok helyes megfejtést!
 

Kiegészítő információk