Ismertető

A tanulásban, oktatásban, kutatásban alapvető e-forrásokat az Egyetemi Könyvtár által vásárolt vagy  előfizetett elektronikus könyvek is gazdagítják. Ezek az anyagok szintén az EK virtuális könyvespolcán találhatóak és a könyvtár katalógusában is fellelhetőek és visszakereshetőek. A szolgáltatást korlátlan számú felhasználó veheti igénybe egyszerre. Ezek az e-könyvek az  Egyetem teljes IP tartományán belül elérhetőek és az  elektronikus dokumentumok használatára vonatkozó általános szabályok szerint használhatóak.

A bal oldali menüsorból indulva az e-könyvek betűrendben és tematikusan is áttekinthetőek.

A listák adatainak értelmezése: 

  • a művek a címek (és nem a szerzők) betűrendjébe vannak rendezve     
  • a piros betűvel kiemelt műcímekre kattintva az elektronikus dokumentumok adatbázisában (a könyvtár katalógusában) a mű leírásához jutunk, ahonnét azután a megfelelő linkre kattintva a dokumentum is elérhető    
  • a műcímek alatt a szerzők nevei olvashatók Vezetéknév, Keresztnév formában
  • e-help: az űrlapon a hozzáférés során esetlegesen mutatkozó problémákat ezen keresztül lehet jelezni     
  • az utolsó sorban a hozzáférés szintjéről látható információ: erre a sorra kattintva közvetlenül a dokumentumhoz lehet jutni

Jelenleg elérhető e-könyveink:

Az EK megvásárolta a Thieme kiadó (Thieme ElectronicBook Library) 42 könyvből álló orvostudományi csomagját. (Egyelőre 2009. végéig szól az előfizetés.) A csomagban lévő képes atlaszok és tankönyvek a hallgatók és oktatók között több évtizede igen népszerű Flexibook Atlases and Textbooks sorozat részei.

Az EK konzorciumon keresztül fizetett elő az Elsevier kiadótól mintegy 80 közgazdaságtudománnyal, üzleti tudományokkal kapcsolatos e-könyvre.

A Gale kiadónál 8 könyvtártudománnyal, digitális könyvtárral kapcsolatos mű elérését fizetjük elő. (Itt a link a Gale Virtual Reference Library Basic search kereső ablakára visz, ahol a választott mező - ajánlott a cím vagy szerző - kitöltése és a keresés végrehajtása után jutunk el a műhöz.)


A  legfontosabbak az elektronikus dokumentumok használatára vonatkozó általános szabályok közül: 

  • korlátozott mennyiségű adat tölthető le / nyomtatható ki, egy példányban (pl. egész könyvek nem, csak fejezetek)
  • személyes használatra, kutatás, tanulás céljából
  • az elmentett / kinyomtatott anyagot továbbadni nem jogosult felhasználónak  tilos
  • a tartalmat  módosítani nem szabad
  • idézni a forrás megjelölésével lehet

 

 

 

Utolsó frissítés: 2012. október 03. szerda, 10:08

Kiegészítő információk