E-források otthonról

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a szolgáltatás eléréséhez szükséges a tanévenkénti beirakozás az Egyetemi Könyvtárba. A tagság érvényessége minden év szeptember 30-ával lejár.


Az Egyetemi Könyvtár 2010 májusától egy új szolgáltatással kívánja segíteni az Egyetemen folyó oktatást, kutatást, tanulást.

Egy proxy szerver segítségével az Egyetemi Könyvtár által előfizetett elektronikus információforrások ill. az Egyetemi Könyvtáron keresztül hozzáférhető országos szolgáltatások az Egyetemen ill. a Könyvtáron kívülről is elérhetők a Szegedi Tudományegyetem azon oktatói, kutatói, hallgatói, munkatársai számára, akik az SZTE Egyetemi Könyvtárba beiratkoztak. 

A szolgáltatás külföldről is elérhető, a proxi-hoz való hozzáférés nem korlátozott. Ugyanakkor kiutazás előtt, még idehaza, otthonról érdemes leellenőrizni a szolgáltatás működését.

Az online források távoli, pl. otthoni számítógépről történő eléréséhez a böngésző program bizonyos beállításain változtatni kell. A változtatások végrehajtása után abban a böngészőben más publikus weboldal nem lesz használható, csak az SZTE EK-n keresztül hozzáférhető elektronikus információforrások. Ha párhuzamosan más forrásokat is használni szeretne, egy másik böngészőt kell megnyitnia. Ha az eredeti böngészőben újra el szeretné érni a többi publikus weboldalt, akkor vissza kell állítania a proxybeállításokat.

A szolgáltatás használatához  szükség van

  • felhasználó névre (a diákigazolvány vagy az olvasójegy száma)
  • jelszóra, amely a születési dátumból képződik: az adatok sorrendje (kötőjellel elválasztva) és formája a következő:
    • nap (két karakter)
    • hónap (angol hónapnév első három karaktere nagybetűvel)
    • év utolsó két számjegye
    • (Példa: ha valaki 1970. október 1-én született, akkor a jelszava 01-OCT-70).

Ha Ön ezt a jelszavát már korábban megváltoztatta, akkor az új,  használatban lévő jelszóval kell belépnie!

Az adatbázisunkat 24 óránként  frissítjük, ezért a beiratkozást vagy a bármilyen okból történő kártyacserét követően azonnal nem lesz elérhető a szolgáltatás, csak ez idő eltelte után.

Felhívjuk felhasználóink figyelmét, hogy az Ideiglenesen hozzáférhető források (E-források / Folyóiratok, adatbázisok) a proxy átállításával sem érhetők el távolról.

A proxybeállítás során felmerülő kérdéseket,  problémákat az alábbi űrlapon keresztül fogadjuk és igyekszünk minél hamarabb reagálni:
E-help

Letölthető segédanyag a beállításhoz:

Videós segédlet:

Felhívjuk Olvasóink figyelmét, hogy ha Chrome vagy IE böngészőben állítják be a proxy-t, akkor a Mozilla is át fog állni! Ha a Mozillában továbbra is használni szeretne más weboldalakat, akkor a Beállításoknál (Speciális -> Hálózat -> Beállításoknál) mindig legyen kipipálva, a Nincs Proxy beállítás, mert csak így tud más lapokat is megnyitni!

Utolsó frissítés: 2017. április 20. csütörtök, 08:32

Kiegészítő információk