Zenei Gyűjtemény

A gyűjtemény kialakulása

A Zenei- és audiovizuális dokumentumok gyűjteményének létrejöttét a Zeneművészeti Főiskolai Kar Könyvtárának az új könyvtári épületbe történő beköltözése tette lehetővé, alapjait is ennek a könyvtárnak az állománya adja, mely fokozatosan egészül ki a JGYPK Ének-zene Tanszék Könyvtárának beköltözött állományrészével, illetve új beszerzésekkel. A Zenei Gyűjtemény fő feladatának tekinti, hogy a komolyzene iránt érdeklődőket – legyenek ők a Zeneművészeti Kar, a Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola, JGYPK Ének-zene Tanszék oktatói, növendékei vagy a zenét szerető érdeklődők – kottával, hanganyaggal, szakirodalommal segítése.

A gyűjtemény jellegét két fő vonal mentén határozhatjuk meg: komolyzenei dokumentumok; más szakterületek helyben használható audiovizuális dokumentumai.

Az állomány
(A Zenei Gyűjtemény tagolódása és jelzetei)
Állományunkat kották, könyvek, folyóiratok, videokazetták, hagyományos LP lemezek, zenei CD-k és DVD lemezek alkotják.
A már feldolgozott, katalógusunkban elérhető anyag kereshető, böngészhető, ha a webes felület Lelőhely rovatába a SZ1/ZENE keresőkérdést írjuk. Folyamatosan dolgozzuk fel az anyagot, így a katalógusban elérhető dokumentumok száma állandóan bővül.

Kották
A Zenei Gyűjtemény állományának legnagyobb részét a kották adják, mintegy 15 ezer műből választhatnak és kölcsönözhetnek az olvasók. Ezek jelentős része az Egyetemi Könyvtár számítógépes katalógusában kereshető, a teljes feltárásig pedig nagy mértékben segíti a megtalálást a kották elhelyezése a polcokon, mely az olvasók keresési szokásaihoz igazodik.

Főbb kategóriáink:

 • Partitúrák
 • Zeneelmélet, szolfézs
 • Színházi zene. Opera. Zongorakivonatok
 • Vokális zene. Ének
 • Karművek    – egynemű- és vegyes karok (lapkották)
 • Kamarazene    – duó, trió, kvartett, kvintett, szextett, szeptett, oktett
 • Kiszenekari művek
 • Nagyzenekari művek
 • Hangszerenkénti csoportosításban:
  • Billentyűs hangszerekre írt művek    – zongora, orgona
  • Húros hangszerekre írt művek    – hegedű, brácsa, gordonka, hárfa, gitár
  • Fúvós hangszerekre írt művek    – rézfúvósok, fafúvósok
  • Ütőhangszerekre írt művek        

A kategóriákon belül a szerzők neveinek sorrendjében vannak elhelyezve a kották.

Külön, és minden más rendszerezés nélkül egyben tartottuk a Máltai Szeretetszolgálat értékes, csaknem 3500 kottát – kb. 500 címet – tartalmazó adományát, amely teljes egészében kereshető a számítógépes katalógusunkban: ha a Tárgyszó rovatba beírjuk a Máltai kereső kifejezést, a teljes listát láthatjuk.

Nagyon értékesek a Konzervatórium régi művésztanáraitól származó kották: Báthory Sándor-, Román Zoltán-, Perényi Pál-, Demény Alajos-hagyatékát említhetjük meg, és ide került Szecsődi Irén operaénekesnő hagyatéka is.

Összkiadásaink hiányosak, de közülük Liszt Ferenc, W. A. Mozart és J. S. Bach, Sostakovic művei a legteljesebbek.

Könyvek, folyóiratok
A hagyományos dokumentumok közül zeneelméleti, zenetörténeti olvashatnak és kölcsönözhetnek látogatóink.
Itt találhatjuk meg Sinkó György, szegedi operaénekes hagyatékának egy része is, mely mintegy 200 zenei könyvet tartalmaz.

A zene témájában további anyagokat találnak olvasóink az első emeleti Társadalomtudományi szakolvasóban a szakolvasó 78-cal kezdődő jelzeteinél.  Emellett előfordulhat, hogy a szükséges művet valamelyik raktárunkból kell kikérnie, ha a gyűjteményünk állományából nem tudjuk kiszolgálni.

Audiovizuális dokumentumok
A komolyzene iránt érdeklődők kedvükre válogathatnak LP és CD gyűjteményünkben (kb. 1000 darab LP, 700 darab CD), melyek közül kiemelhetőek az összkiadások: Bartók Béla, Mozart, Bach, Brahms, Haydn, Beethoven, Wagner-operák, Verdi-operák.
A hangfelvételek helyben használhatóak, a szigorú szerzői jogok miatt másolásukra nincs mód. A zenehallgatásra 6 televíziókészülék ad lehetőséget, melyekhez fejhallgató csatlakoztatható. A berendezést, amely DVD- és videólejátszót is tartalmaz, csak a könyvtárosok kezelhetik.

A komolyzenei CD-k, LP-k mellett más szakterületek (pl. idegen nyelvek, történelem, szociológia, marketing, stb.) videokazettáit is megtalálhatjuk a gyűjteményben, ill. DVD filmeket – elsősorban folyóirat-mellékleteket – is gyűjtünk.

Kölcsönzés

A Zenei Gyűjtemény anyagát a Kölcsönzőben lehet kikölcsönözni, illetve 2010. júniustól a gyűjtemény használói saját maguk is kikölcsönözhetik a dokumentumokat az itt elhelyezésre került önkiszolgálásra alkalmas munkaállomás segítségével. A kölcsönzés lejártakor a kikölcsönzött dokumentumokat mindkét esetben az EK Kölcsönző pultjánál lehet visszaadni. Lehetséges, hogy sem gyűjteményünkben, sem a szakolvasókban, sem a raktárakban nem található meg a keresett mű. Ebben az esetben az Egyetemi Könyvtár nyitólapján található könyvtárközi kölcsönzési űrlap kitöltésével kérhet segítséget kollégáinktól.

Nyitva tartás

Hétfő-péntek    8.00 - 18.00
Szombat, vasárnap:    zárva

Kapcsolat

A gyűjtemény munkatársai készségesen állnak rendelkezésre a felmerülő kérdések megválaszolásában. Elérhetőségük:
Tel.: (62) 546-651  
Nagy Anita: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Utolsó frissítés: 2014. március 14. péntek, 17:13

Kiegészítő információk