Advent, karácsony, nyeremények

"Karácsonynak éjszakáján,
Jézus születése napján
Örüljetek, örvendjetek,
A kis Jézus megszületett!"
(Népi gyűjtés, Szeged és környéke)

Készülj velünk a karácsonyra úgy, hogy ne csak a tömeget lásd, meg a csillogó-villódzó fényeket mindenhol, hanem, hogy legyen valami picit visszatekintős, könyvbebújós is a készülésben. Ráadásul a kérdések közt elrejtettünk egy két utalást a tavaszi Könyvtári Éjszakánk témájára...

Bővebben...

Az I. világháború, az első kvíz

Idén 100 éve, hogy a Nagy háború, ahogy a korabeli lapok írták kitört, fölforgatva Európa térképét olyan alaposan, ahogyan ma el sem tudnánk képzelni. Áldozatok minden téren, szenvedés, sérülés és halál – bár nem vidám a téma, saját felmenőink és saját sorsunk megértése érdekében mégiscsak érdemes figyelni a 100 évvel ezelőtti eseményekre.

Négy évünk van minderre, mi egy az  Osztrák-Magyar Monarchia 1914-es hadműveleteit bemutató virtuális kiállítással és játékkal indítunk.

A játék lezárult, könyvnyereményeink közül választhat: Dr. Masa Gabriella, Morvai Melinda és Tóth István. A páros belépőt a Szegedi Nemzeti Színház Svejk, a derék elsőháborús katona c. komédiájára Szabó Beáta nyerte.

Gratulálunk!

Szeptemberi évnyitó-kvíz

1859. szeptember 30-án született „a nagy mesemondó”, Benedek Elek.
Születésnapján ünnepeljük a népmese napját, hiszen „őseinktől kincsekkel teli tarisznyát  kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktől kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!”
(Részlet a Magyar Olvasástársaság felhívásából)

Játssz és mesélj velünk!

Bővebben...

Madách-kvíz

Madách Imre drámaíró, költő, publicista, akadémikus  150 éve, 1864. október 5-én halt meg Alsósztregován. Neki köszönhető a magyar irodalom egyik leggazdagabb alkotása, Az ember tragédiája.

 „Nem az idő halad: mi változunk,

 Egy század, egy nap szinte egyre megy.

 Ne félj, betöltöd célodat te is,

 Csak azt ne hidd, hogy e sártestbe van

 Szorítva az ember egyénisége.”

 Játssz velünk ebből az alkalomból, és nyerj könyvet!

Bővebben...

Játék és túra az Internet világnapja alkalmából

Május 18. az Internet világnapja. Ez alkalomból túrát szervezünk a Klebelsberg Könyvtár gyomrába, hogy az érdeklődők megnézhessék mindazokat a hardvereket, kábeleket, kézzel fogható dolgokat, amik a számítógépes rendszereinket kiszolgálják. Mivel maga a világnap pont vasárnap, május 19-én hétfőn várunk mindenkit 11:00-kor vagy 15:00-kor. Az eseményen való részvétel ingyenes, de az alábbi email-címen bejelentkezni szükséges: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. .

A túrázás mellett játszani is lehet: ismét könyvnyereményeket lehet nyerni a májusi kvízen!

Bővebben...

Kiegészítő információk