Kállai '90

A Kállai '90 című vándorkiállítás Kállai Ferencet a Nemzet Színészét mutatja be Keleti Éva Balázs Béla-díjas fotóművész képeinek segítségével. Megnyitó: 2017. február 22-én (szerda) 15.00 óra. Köszöntőt mond: Dr. Keveházi Katalin, az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgatója. A kiállítást megnyitja: Kiszely Zoltán és Dr. Szonda István, a Kállai Ferenc Népfőiskola Alapítvány elnöke. Közreműködik: Vizsolyi Lívia fagottművész.

Bővebben...

Bibó István élete és munkássága

Vándorkiállítás az SZTE Klebelsberg Könyvtárban Bibó István történész – politológus, 1956-os miniszter életéről és munkásságáról. A kiállítást megnyitja: dr. Kokas Károly főigazgató-helyettes (SZTE Klebelsberg Könyvtár) és dr. Balog Iván docens (SZTE BTK Szociológia Tanszék) Megnyitó: 2017. február 7-én, kedden, 15.00 órától.

Bővebben...

Emlékkiállítás dr. Kulka Frigyes tiszteletére

Dr. Kulka Frigyes (1925-1989) professzor 1959-ben került a Szegedi Orvostudományi Egyetem Sebészeti Klinikájára, ahol megszervezte és húsz esztendőn keresztül vezette a Mellkassebészeti Osztályt. 1979-ben a budapesti Orvostovábbképző Egyetemen folytatta működését, párhuzamosan látva el a Mellkassebészeti Tanszék és az I.sz. Sebészeti Klinika igazgatói teendőit – egészen haláláig. Briliáns szakmai tudásával és különleges kapcsolatteremtő képességével világszerte elismerést szerzett magának és a magyar sebészetnek.

Bővebben...

Koronázási emlékek. Királykoronázás és patriotizmus a populáris kultúrában c. időszaki kiállítás

Az SZTE-BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék, az MTA-SZTE Vallási Kultúrakutató Csoport, az SZTE Magyar Jogtörténeti Tanszéke és Európai Jogtörténeti Tanszéke, az MTA SZAB Jogi Szakbizottsága, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem és a Solymossy Sándor Egyesület szervezésében, Szegedért Alapítvány támogatásával 2016. november 23-24-én Szegeden „Fogadd a koronát…” Ünnep és válság, hagyományok és reformkoncepciók, múltpercepciók és jövőképek Magyarország utolsó koronázási szertartása körül címmel konferenciát tartanak. Ehhez kapcsolódik a Koronázási emlékek. Királykoronázás és patriotizmus a populáris kultúrában c. időszaki kiállítás, amely 2017. január 31-ig tekinthető meg könyvtárunkban. 

Bővebben...

A vidék forradalma

A vidék forradalma – Szeged 1956
kiállítás az 1956-os forradalom 60. évfordulója tiszteletére

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár Társadalomelméleti Gyűjteménye által összeállított kiállítás bemutatja a forradalom fontosabb szegedi eseményeit, szereplőit és dokumentumait, kiemelve a városi emlékhelyeket és a MEFESZ újjáalakulását. Áttekintést ad az 1956-os szegedi események szakirodalmáról és válogatást annak fotódokumentumaiból, valamint a korabeli szegedi sajtó anyagán keresztül nyomon követhetővé teszi a forradalmi események kibontakozását. A kiállítás különlegessége, hogy először kerülnek bemutatásra eredeti ’56-os röplapok és plakátok, illetve a MEFESZ dokumentumai és pecsétje, amelyek az SZTE Klebelsberg Könyvtárban őrzött hagyatéki dokumentációból kerültek elő.

Bővebben...

Kiegészítő információk