PubMed ismertető

Minden kutatónak és orvosnak igénye, hogy a lehető legtöbb folyóiratot tudja elérni a saját íróasztalától. Ennek az igénynek tettünk eleget a honlapunkról E-források / Folyóiratok, adatbázisok menüpont alól elérhető folyóirat gyűjteménnyel. Természetesen még kényelmesebb, ha irodalmazás során a keresőfelületet el sem kell hagyni, és egy kattintással elérhetjük a teljes szövegű változatot. Ez megvalósult már a Web of Science adatbázisban.

A PubMed a leggyakrabban használt ingyenes bibliográfiai adatbázis, ami az orvostudomány és határterületeinek irodalmát indexeli. A PubMed megfelelő beállításával és az általunk elérhető folyóiratok betöltésével a fenti igénynek is eleget tudunk már tenni. Ehhez a PubMed-et a honlapunkról (E források/Folyóiratok, adatbázisok) kell indítani, amely az alábbi speciális elérési útvonalat használja:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?holding=ihuuluslib

Bár a PubMed bárhonnan elérhető, a full text-ek olvasására továbbra is csak az egyetemi IP tartományon belül van lehetőség.
A bővített szolgáltatáshoz 4 dolgot kell tudnunk:

1. A PubMed indítása és keresőkérdésünk beírása után a megjelenítés (Display) gördülőmenüben az Abstract opciót válasszuk ki:

 

Image
 

 

 

2. Találati listánkon azok a cikkek érhetők el teljes szöveggel amelyeknél az Egyetemi Könyvtár logója jelenik meg.
Image

 

Image
 

 

Továbbá azok is, amelyeknél az adott közlemény szabad elérésű, (free full text folyóiratok), melynek jelzése a cikk alatt bal oldalt látszik.

Image
 

 

3. Ha keresésünket AND operátorral a loprovihuuluslib[sb] kóddal kombináljuk pl: (multiple sclerosis) AND (loprovihuuluslib[sb]), csak azok a találatok fognak megjelenni, amik előfizetés alapján számunkra teljes szöveggel elérhetők. Ennél az opciónál viszont nem jelennek meg az ingyenesen elérhető, free full text folyóiratok.  A full text elérhetőség megjelenítése sohasem lesz tökéletes, aminek számos, a rendszerrel összefüggő oka van. Ezért kérjük, amennyiben a PubMed szerint a cikk nem olvasható teljes szöveggel, ellenőrizze az elérhetőséget az E-források / Folyóiratok, adatbázisok/Folyóiratok betűrendben alól is. Itt találhatók a legpontosabb, naprakész információk.

 4. Bármilyen felmerülő probléma esetén kérjük írjon az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre.

Utolsó frissítés: 2012. október 03. szerda, 10:08

Kiegészítő információk