Könyvtárbemutató túra

 Az SZTE Klebelsberg Könyvtár csoportos látogatása csak előzetes egyeztetést követően történhet. A könyvtárbemutatót ill. felhasználóképzést a Könyvtár munkatársai vezetik, ettől eltérni csak külön engedéllyel lehet.
Kérjük, tanulmányozzák át kínálatunkat és a tudnivalókat, s reméljük, a sikeres választást követően vendégül láthatjuk Önöket egy túrára.


I. Könyvtárunk megismertetése céljából csoportos könyvtárbemutatókat, könyvtári túrákat tartunk. A könyvtárbemutató túrák általában 60 percesek, de előzetes egyeztetést követően lehetséges ettől eltérni. Szolgáltatásainkat részletesebben bemutató, tematikus túrákat is tartunk, amelyek közül szintén az alábbi jelentkezési lapon lehet választani:

 1. Körbevezetés a könyvtárban: az épület körbejárása során általános tudnivalókat és érdekességet osztunk meg az ide érkező látogatókkal. Ezt a túrát középiskolás diákoknak, a városba látogató kiránduló-csoportoknak és azoknak ajánljuk, akik csak szeretnének egy kicsit megismerkedni velünk.

 2. Különgyűjteményi túra: az általános könyvtárbemutatást követően végiglátogatjuk több különgyűjteményünket. A gyűjteményeket gondozó könyvtárosok részletes és érdekes adalékokkal tudnak szolgálni mindenki számára, akit lenyűgöznek a könyvritkaságok és a könyvtártörténeti kulisszatitkok; avagy könyvtáros kollégáknak, könyvtárszakos hallgatóknak vagy lelkes és elkötelezett könyvrajongóknak ajánljuk.

 3. Informatikai túra: betekintést nyerhetnek a könyvtár számítógépes hálózatának működtetésébe, az informatikai infrastruktúránk kulisszái mögé, illetve megismerkedhetnek a digitalizálási munkafolyamatainkkal. Ezt a túrát könyvtáros kollégáknak, könyvtárszakos hallgatóknak vagy informatikus hallgatóknak ajánljuk.

 4. Idegen nyelvű túrák. Idegen nyelven történő könyvtárbemutatást az egyetemre érkező vendégoktatóknak, külföldi diákoknak és delegációknak szervezünk. A körbevezetést angol és német nyelven vállaljuk, de egyedi megbeszélés alapján egyéb nyelveken is elképzelhető. Erre vonatkozó igényüket az űrlap megfelelő rovatában jelezhetik.


Jelentkezés az alábbi űrlapon.


II. Felhasználóképzéseinket az SZTE hallgatói, oktatói és kutatói számára tartjuk. Ezek a képzések a könyvtári szolgáltatások, a tudományos források és a kutatómunkához elengedhetetlen új segédeszközök használatának részletesebb megismertetését célozzák, használatukhoz nyújtanak segítséget. Munkatársaink az alábbi képzésekre várják az egyetemi polgárokat:

 1. Alapozó: könyvtári katalógus és adatbázisok. Ezt a képzést az egyetem minden karának hallgatói számára ajánljuk. Időtartama: 90 perc, amely során a tanulmányok alatt nélkülözhetetlen könyvtári tudnivalókkal lehet gazdagodni. A képzés két részből áll: egy könyvtári túrából és egy katalógus és adatbázis-használati bemutatóból.

 2. Beavató: megismerkedés az egyes szakterületekre jellemző információforrásokkal. A képzés a különböző szakterületekre jellemző kutatásmódszertani kurzusok tematikájához igazítható, azokat egészítheti ki. Örömmel várjuk az ilyen tematikájú kurzusokat tartó egyetemi oktatók jelentkezését is, hogy hallgatóival együtt könyvtári túrán és felhasználóképzésen vegyenek részt, továbbá szívesen adunk szakmai segítséget a kurzusanyagok könyvtárról szóló részének kidolgozásához.

Jelentkezés az alábbi űrlapon.

3. Kölcsönözz ki egy könyvtárost! Célzott segítségnyújtás SZTE-s hallgatóknak a szakdolgozatíráshoz.

4. Hivatkozáskezelők használata.

5. MTMT képzések

Praktikus tudnivalók:
- Az épületben működő ruhatár használata kötelező, érkezéskor a kabátokat, táskákat kérjük ott leadni.
- A mobiltelefonokat kérjük kikapcsolni vagy elnémítani a körbevezetés idejére.
- Általános iskolai osztályokat nem áll módunkban fogadni. A középiskolák évfolyamai közül a 11. és 12. osztályosok csoportos látogatását tudjuk biztosítani.
- A csoportok az előre megbeszélt időpontban az épület Ügyfélszolgálati pultjánál jelezzék megérkezésüket és jövetelük célját.
- A könyvtári túrákon, képzéseken résztvevőknek jelenléti ívet kell aláírniuk.
- A túrák minimális létszáma 3 fő.
- A túrák és a felhasználóképzések is ingyenesek.


Amennyiben az Önök elképzeléseinek egyik túra- vagy felhasználóképzés-típus sem felel meg vagy egyedi igényekkel rendelkező csoporttal érkeznek, kérjük, hogy ezt az űrlapok megfelelő rovatában jelezzék nekünk vagy vegyék fel közvetlenül a kapcsolatot:
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: 06 62 546-633

Utolsó frissítés: 2017. július 07. péntek, 13:07

Kiegészítő információk