Wifi az Eduroam hálózatán az SZTE Klebelsberg Könyvtárban

Wifi az Eduroam hálózatán az SZTE Klebelsberg Könyvtárban

eduroam

2007 decembere óta működünk együtt az eduroam szolgáltatással, hogy — a nemzetközi együttműködés keretében a programban résztvevő egyetemekkel együtt — egymás diákjai és oktatói számára wireless internet-hozzáférést nyújtsunk. (Bővebb információ az országos és nemzetközi szolgáltatásról és a résztvevő intézményekről.)

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói és oktatói tehát bármely egyetem eduroam hálózathoz kötött wifivel besugárzott campusán tudnak internetezni, és persze ez visszafele is igaz: ha másik egyetemről jött valaki, és ott rendelkezik érvényes eduroamos felhasználói azonosítóval, akkor azt a mi egyetemünk területén is tudja használni. (Ehhez külön adminisztrációra nincs szükség többet, csak érvényes regisztrációra egyik rendszerben, pl. nálunk a Könyvtárban.)

Laptoppal, windowsphone-nal, iPhone-nal, iPaddel való csatlakozáshoz egy felhasználónév és jelszó páros szükséges, ez alapesetben a — a könyvtárunkba való beiratkozás után megkapott — könyvtári látogatókártya (diákigazolvány, dolgozói kártya, Erasmus-kártya, papír kártya) száma kiegészítve a @bibl.u-szeged.hu végződéssel (pl. Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ) és a felhasználó születésnapja, angolos rövidítéssel (pl. 01-OCT-97). Androidos telefonoknál és tableteknél ugyanígy kell csatlakozni, egy kis kiegészítéssel: a beállításoknál a 2. fázisú hitelesítést a leghosszabb betűszóra kell állítani. Linuxos gépeknél pedig az alábbi leírás segít.

Az épület wifi lefedettsége:

Abban, hogy Szegeden merre van (még) Eduroam alapú wifi, az alábbi zoomolható térkép segít.

Egy pár szó a műszaki tartalomról:

A WiFi a Wireless Fidelity (= kb. magas szintű drótnélküli kapcsolat) rövidítése, amely a 802.11-es szabványra épül. Mit is jelent ez? A számítógép körül eltűnnek a kábelek. A WiFi-képes eszköz tehát rádióhullámon kommunikál egy másik WiFi eszközzel. Sarkítottan: egy antenna sugározza a műsort, melyet a készülékünkkel „hallgatunk”, azzal a lényegi különbséggel, hogy itt a kommunikáció kétirányú. Magyarán hálózati kapcsolatba kerülünk fizikai hálózat („drót”) megléte nélkül. Ez a kapcsolat ma már elég nagy sebességű, megfelelően stabil és biztonságos is, de nem igazán széles hatókörű, mert még a professzionális antennák elérési távolsága is csak 50-100 méter körüli.

Az antennáink nemrég fejlesztettük, a jelerősség így megbízhatóbb és erősebb lett.

Azonban a világban sajnos az IP címek száma korlátozott, ez nálunk is nagy kincs. Van már új kiosztási mód (IPv6), de azt a legtöbb eszköz még nem kezeli (Androidos eszközök jó része). Ennek ellenére a régi mód szerinti IP számainkat még most meg fogjuk tudni duplázni. Ez a munka, terveink szerint az év végéig lezárul, és akkor már várhatóan nem lesznek csatlakozási problémák. S amire meg igen, akkorra remélhetőleg elterjednek a fejlettebb készülékek és át térhetünk az újabb kiosztási módra.

Ha nem tud csatlakozni:

  • várjon picit, a készüléke majd újra próbálkozik és hamarosan lesz felszabadult IP cím

  • nyugodtan fáradjon oda pl. a földszinti tájékoztató pultunkhoz, és ott igyekszünk segíteni

  • érdemes a könyvtári kártyájának érvényességét ellenőrizni (az adott tanévre be van-e iratkozva, esetleg nincs-e könyvtári tartozása)

  • biztos jó számot ír-e be: a diákigazolványokon két szám is található: a kártyának száma a jobb felső sarokban – ez a jó.

  • nem maradt-e le a szám után a @bibl.u-szeged.hu kiegészítés?

  • lehet, hogy saját jelszava van, nem a default - ha azt elfelejtette, a Kölcsönzőben a kollégák vissza tudják állítani az eredetire.

  • biztos angolosan rövidítette a jelszóban a hónapot? SEP, OCT, MAY, és persze a sok másik ékezet nélkül

  • a kötőjelek is fontosak a jelszóban, ugye kiírta őket?

Utolsó frissítés: 2017. máj. 04. csütörtök, 10:06

Kiegészítő információk