WiFi: Drótnélküli internet szolgáltatás az Egyetemi Könyvtárban

Kiknek?

2007 decemberétől az Egyetemi Könyvtár területén működik az eduroam szolgáltatás: az európai egyetemek közötti együttműködés keretében a programban résztvevő egyetemek egymás diákjai és oktatói számára wireless internet-hozzáférést nyújtanak. Bővebb információ az országos és nemzetközi szolgáltatásról, a résztvevő intézményekről a következő honlapon található: www.niif.hu/hu/eduroam

Ha valaki a Szegedi Tudományegyetemen rendelkezik ilyen érvényes felhasználónév-jelszó párossal, akkor bármely egyetem eduroam hálózathoz kötött wifivel besugárzott campusán tud internetezni. Ugyanez visszafele is igaz: ha másik egyetemről jött valaki, és ott rendelkezik érvényes eduroamos felhasználói azonosítóval, akkor azt a mi egyetemünk területén is tudja használni.

A Szegedi Tudományegyetem területei közül jelenleg az Egyetemi Könyvtár/TIK és az új Gazdaságtudományi Kar épületében van eduroamhoz kötött wifivel besugározva az épület . 

A WiFi szolgáltatást tehát a következő könyvtárlátogatók vehetik igénybe: 

  • az SZTE Egyetemi Könyvtárba beiratkozott egyetemi polgárok,
  • más, eduroam hálózathoz kapcsolt SZTE egyetemi intézmények, épületek által biztosított hozzáféréssel rendelkező SZTE polgárok
  • más, hazai vagy külföldi, eduroam hálózathoz kapcsolt felsőoktatási intézmény az anyaintézményükben szerzett felhasználói név és jelszó párossal rendelkező polgárai

A felhasználónak saját notebookkal vagy más wireless eszközzel kell rendelkeznie.  A könyvtárlátogató használhatja saját notebookjának kártyáját vagy beépített antennáját. A Könyvtárnak nem áll módjában vezetéknélküli internet használatára alkalmas eszközt az olvasó rendelkezésére bocsátani.

A Konferenciaközpont ingyenesen vagy térítéses szolgáltatásként az Egyetemi Könyvtár által biztosított belépő kódokat kiadhatja látogatóiknak ill. vendégeiknek, így ők is használhatják itt tartózkodásuk alatt a rendszert.

Az Egyetemi Könyvtár és a Konferenciaközpont vendégeinek ingyenes ún. VIP elérési lehetőséget biztosíthat, amely visszavonásig érvényes.

Az Egyetemi Könyvtárban hol?

A szolgáltatás hozzáférhető az Könyvtár földszinti Hírlapolvasó területén, az Átriumban és az emeleti olvasótermekben, ill. a Konferenciaközpont előterében és ún. lobbyjain is.

Mi a műszaki tartalma?

A WiFi a Wireless Fidelity (=kb. magas szintű drótnélküli kapcsolat) rövidítése, amely a 802.11-es szabványra épül. Mit is jelent ez? A számítógép körül eltűnnek a kábelek. A WiFi-képes eszköz tehát rádióhullámon kommunikál egy másik WiFi eszközzel. Sarkítottan: egy antenna sugározza a műsort, melyet a készülékünkkel "hallgatunk", azzal a lényegi különbséggel, hogy itt a kommunikáció kétirányú. Magyarán hálózati kapcsolatba kerülünk fizikai hálózat megléte nélkül. Ez a kapcsolat ma már elég nagy sebességű, megfelelően stabil és biztonságos is, de nem igazán széles hatókörű, mert az antennák elérési távolsága általában csak 50-100 méter körüli.

 

 

 

 

Utolsó frissítés: 2012. szeptember 04. kedd, 14:21

Kiegészítő információk